Шах мултиплеър

BGTop - Китайски шах - Chinese Chess Jam
Добави в колекция (118)

Играе се до матиране на опонента, до реми или отказ от игра на опонента. Ако излезеш по време на игра, то твоят опонент печели партията.

Ходове в шаха
Офицерът може да се движи по всяко поле на диагонала, на който стои, но не може да прескача фигури, разположени на пътя му.
Топът може да се движи по всички полета по вертикала или хоризонтала, на който стои, но не може да прескача фигури, разположени на пътя му.

Царицата може да се движи по всички полета по вертикала, хоризонтала или диагонала, на който стои, но не може да прескача фигури, разположени на пътя й.
Царят - движи се на всяко съседно поле, което не е атакувано от една или повече фигури на противника. Фигурите на противника атакуват поле, дори ако самите тези фигури не могат да бъдат местени.
Рокада - това е ход на царя и един от топовете от същия цвят на същия хоризонтал, който се счита за един ход на царя и се изпълнява по следния начин: царят се премества от първоначалното си поле с две полета на страни към топа, след което топът се премества на полето, прескочено току-що от царя. Рокадата е въжможна само при следните условия:
- никоя от фигурите участващи в рокадата, да не е местена преди това по време на партията; - не трябва да има фигури между царя и топа; -царят не трябва да бъде под шах, нито да преминава през полета, които са под атака на противникови фигури. Рокадата е невъзможна и когато тя ще постави царя под шах. - царят и топът трябва да са на един и същ хоризонтал.
Конят може да се движи до едно от полетата, разположени най-близо до полето на което стои, но не на същия хоризонтал, вертикал или диагонал. Движи се Г-образно.
Пешката може да се движи напред към незаетото поле на същия вертикал непосредствено пред нея, или: - при първия си ход, пешката като алтернатива на може да се придвижи напред с две полета по същия вертикал, при условие, че и двете са свободни, или - пешката може да се придвижва на поле, заето от фигура на противника, диагонално пред нея на съседния вертикал, като взема тази фигура. - Когато пешка достигне последния (осмия) хоризонтал на шахматната дъска, тя може да бъде заменена след избор на играча за някоя друга фигура. Обикновено се избира пешката да бъде заменена с царица (защото е най-силна), но в определени случаи се избира друга фигура.
Ан пасан Когато пешката се премести две полета напред и има противникова пешка на съседно поле до нейната крайна дестинация, тогава противниковата пешка може да вземе вашата и да се премести на полето зад крайната позиция на вашата, но единствено при следващия ход.

Управление: МИШКА

Още от Шах

Още от Шах

Още от Всички

Още от ВСИЧКИ

Публикувано от

Още от този потребител

Още от ВСИЧКИ